Kuka tahansa

12.6.2015
Tarja Koski graffitin edessä

”Päihdeongelmainen voi olla kuka tahansa”, sosiaaliohjaaja Tarja Koski sanoo. Hänellä on reilun viidentoista vuoden työkokemus kaupungin erilaisista päihdepalveluista. Viimeksi kokemusta on karttunut nuorten parissa Nuorisoasema Klaarassa, missä hän on tavannut niin nuoria alkoholin kokeilijoita kuin suonensisäisiin huumeisiin siirtyneitä ongelmakäyttäjiäkin.  Nuorisoasema Klaarassa asiakkaista noin 20 % tulee hakemaan apua etupäässä päihdeongelmaansa. ”Toki tulosyy voi olla jokin muukin ja alta saattaa paljastua ajan mittaan myös haitallista päihteiden käyttöä ja riippuvuutta”, Tarja sanoo.

Työssään nuorten parissa Tarja pitää tärkeänä etenkin asioihin tarttumista; uskallusta kysyä vaikeistakin aiheista ja myös toimimaan herkemmin.

 ”Päihdeongelma ei välttämättä näy ulospäin”, Tarja sanoo

ja selventää, että etenkin alkoholin käyttö näkyy ulkoisessa olemuksessa vasta vuosien käytön jälkeen eikä huumeiden käyttäjä useinkaan vaikuta humalaiselta, haju ei paljasta amfetamiinin käyttöä ja subutexin piikittäjä voi käydä pitkään päivätöissä siinä missä raitis kollegakin.  

Nuoret ovat kautta historian kokeilleet alkoholia ja tupakkaa, hakeneet kokemuksia ja rajojaan, mutta viime vuosina lääkkeiden ja kannabiksen käyttöön näyttäisi liittyvän entistä enemmän myönteisiä uskomuksia. Tarja muistaa nuoria, joille harmittomana pidetty kannabiksen polttelu on laukaissut psykoosin ja moni on vähitellen siirtynyt käyttämään kovia aineita, joista onkin ollut sitten jo vaikeampi irrottautua. ”Monesti päihteiden käyttö kulkee käsi kädessä mielenterveysongelmien kanssa eikä lääkkeeksi tarkoitettu huikka enää autakaan ahdistukseen vaan ajan mittaan pahentaa tilannetta.”

Omassa työssään Tarja on nähnyt raitistumisia, mutta elänyt nuorten kanssa läpi myös retkahduksia ja toiminut tukena kohti uusia aloituksia ja toimivampaa arkea. ”Haastavinta ja samalla tärkeintä työssä on kohtaaminen.  Ja motivointityö”, Tarja lisää. Hänen päivittäisenä työnä on ollut kylvää toivon siemeniä ja ne voivat kantaa hedelmää vasta vuosienkin jälkeen. Toisinaan kannattelu on tärkeää eikä nuori ole vielä valmis tekemään isompia tavoitteita. ”Toivon, että apua voi hakea ilman että joutuu pelkäämään leimaantumista tai häpeää.”  Vaikka nuoruuteen kuuluu vastoinkäymisiä, ei niitä vähätellä vaan Tarja pyrkii ottamaan asiat asioina pitäen kuitenkin tulevaisuuden toivoa yllä.

Jos nuoren elämä karahtaa karikolle, saattaa paljastuva päihteiden käyttö tulla täytenä yllätyksenä vanhemmille. ”Kaveripiirillä on vaikutusta monen nuoren valintoihin ja usein nuoren käytöksessä on nähtävissä muutoksia, jotka saattavat selittyä juuri päihteiden käytöllä”. Tarja peräänkuuluttaa vanhemmuutta, johon kuuluu rajojen asettaminen rakkauden nimissä. ”Ymmärrän, että rakkaus lapseen on rajaton ja loputon, mutta vanhempien on jossain vaiheessa pohdittava omaa rooliaan myös ongelman mahdollistajana.” Tarja viittaa vanhempien ratkaisuihin; antaako huumeita piikittävän nuoren asua kotona vai laitetaanko hänet ottamaan vastuuta elämästään ja valinnoistaan ilman täysinäistä jääkaappia ja automaattisesti pyörivää pesukonetta. Ihmisten omille reviireille astuminen on haastavaa, mutta ammatillisesti ja nuoren toipumisen kannalta niitäkin askeleita on uskallettava ottaa.

Moni päihdeasiakas hyötyy vertaistukiryhmistä ja Tarjakin ohjaa usein nuoria ryhmiin, kuten NA (Narcotics Anonymous) ryhmiin, jotka kokoontuvat Vaasassa neljästi viikossa.

  • Ma klo 19  NA-Vaasa Pitkäkatu 77
  • Ke klo 19 Na-Spiritti Myllykatu 15
  • Pe klo 19 NA-Vaasa Pitkäkatu 77
  • La klo 17.45 Na–Katko Sorakatu 2-4

Tarja on siirtymässä Klaarasta uusiin tehtäviin ja aloittaa lähipäivinä Vaasan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen johtavana ohjaajana. Lämpimät kiitokset yhteisestä taipaleesta Tarjalle koko Nuorisoasema Klaaran väeltä ja onnea uusiin haasteisiin!