Haluatko olla #rohkee ?

16.12.2016

Peräti joka kolmas nuori kertoo kaveriensa ajaneen humalassa. Joka neljäs on myös itse ollut juopuneen kuskin kyydissä. (Lähde: Liikenneturvan kysely 15–20-vuotiaille.) Onni, että olet vielä tätä lukemassa!

Tiedetään, tiedetään…niin mitä? Että liikenne ja päihteet eivät sovi yhteen. Sehän on selvääkin selvempi juttu, vähän niin kuin Klaara on klaari juttu. Se vaan on tosi kuin vesi, että päihteiden vaikutuksen alainen kuljettaja on riski a) itselleen, b) kyydissä oleville ja c) kenelle tahansa muulle tiellä liikkujalle, joka kohdalle tömähtää. Se voi olla pieni lapsi tai naapurin mummo, kuka tahansa. Ei paljon naurata!

Nuoruudessa ja kokemattomuudessa ei ole mitään noloa, mutta alkoholin ja autoilun kanssa yhtälö voi olla kohtalokas: pienikin alkoholimäärä lisää nuoren kuljettajan onnettomuusriskiä. Kyydissä istuvat ”kannustavat” kaverit eivät tuo ainakaan lisäturvaa! Yön tunnit ja viikonloput ovat arvatenkin tyypillisiä rattijuopumusaikoja.

Rohkee –kampanja kannustaa olemaan rohkea ja estämään alkoholista tai huumeista päihtyneen ajamaan lähdön. Hyvä, että itse tiedät milloin ei pidä mennä rattiin, mutta se ei riitä. Estä myös päihtyneen kaverisi autoilut. Näin säästyy monen terveys ja elämä. Jokaisella on elämänpolkunsa ja unelmansa, joita ei kannata rikkoa.

Kampanjan järjestävät: Liikenneturva, Trafi, poliisi, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevakuutuskeskus ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry sekä Ehkäisevän päihdetyön verkosto. Mutta Sinä olet kampanjan tärkein järjestäjä: Älä päästä päihtynyttä auton rattiin – ole #rohkee!

http://www.liikenneturva.fi/fi/kampanja/rohkee/videot

//vieraskynä Merja Huttunen-Metsi
Vaasan kaupungin ehkäisevän päihdetyön toiminnanohjaaja