Asiakkaasta kokemusasiantuntijaksi

4.8.2015
Tyttö laiturilla
Käännekohta omassa tarinassani tapahtui runsas puolitoistavuotta sitten, Taika  26 v sanoo ja kiittää vuolaasti niitä ihmisiä, jotka uskoivat häneen monista epäonnistuneista raitistumisyrityksistä huolimatta. Lämmöllä hän muistaa etenkin Ari Lyttistä, Nuorisoasema Klaaran psykiatrista sairaanhoitajaa ja Terveysneuvontapiste Tipsin vetäjää, jonka kertoo uskoneen häneen sekä suonensisäistä huumeista toipumiseen ja oikealla hetkellä ohjasi hoitopolulla eteenpäin. – Hän jaksoi ajaa asioita eteenpäin, vaikka itse mokailin.

Ensikertaa Taika muistelee tulleensa murrosiässä hakemaan Klaarasta apua ahdistukseen, sittemmin elämään astui syömishäiriö ja asemalla hän suoritti myös ajoseurannan menettäessään ajokortin päihteiden vuoksi.

Monenlaista on ollut, mutta vaikeina hetkiä juuri kannattelu on vienyt eteenpäin, Taika pohtii – Piti kokea oma pohja ennen kuin käänne elämässä tapahtui. Enää huumeet eivät tuottaneet mielihyvää vaan psyyke sekä fyysinen olo vain huononivat. En kyennyt enää käymään töissä ja elämä pyöri kaman ympärillä.

Tällä hetkellä Taika toimii yhtenä SOS II hakkeen kouluttamista kokemusasiantuntijoista, joiden näkökulmaa tarvitaan sosiaali- ja terveysalan palvelujen kehittämiseksi. Tärkeää asiakkaan näkökulmaa on tarkoitus viedä palveluprosessien arviointiin ja kehittämiseen tasavertaisena ammattilaisten kanssa. Taikasta tuntuu erityisen hyvältä, että hän voi omien kokemuksiensa kautta antaa muille jotain arvokasta takaisin.

Ari Lyttisen kanssa Taika on viimeksi toiminut Terveysneuvontapiste Tipsissä, jossa suonensisäisiä huumeita käyttävät vaasalaiset voivat vaihtaa nimettömänä käyttövälineitä, saavat tietoa hoitovaihtoehdoista ja pääsevät testeihin. - Tarttuvat taudit kuten hepatiitti on pysynyt pitkälti ruiskujen vaihdon avulla kaupungissa hallinnassa, Ari sanoo.

Vuodesta 2007 saakka Tipsiä pyörittäneellä Arilla on pitkä kokemus päihdehuollosta ja hän pitää Tipsin toiminnassa tärkeänä etenkin luottamuksellista kontaktia käyttäjiin.

Alussa Tipsin käyttö oli vähäistä, mutta vuonna 2014 käyntejä oli jo yli tuhat ja käyttäjiäkin tilastoitiin 120.

Sekä Ari että Taika ovat tyytyväisiä nykyisiin palveluihin, mutta aina löytyy kehitettävääkin. Ari näkee tilausta myös huumeidenkäyttäjille suunnatulle päiväkeskustoiminnalle, jossa asiakas voisi saada tilanteeseen kokonaisvaltaista tukea päihdeongelman lisäksi. Myös Taika kaipaa toimintaa. Vaikka kokemusasiantuntijat on koulutettu ensisijaisesti palvelujärjestelmien kehittämiseen, toimisi Taika mielellään myös vertaisena. – Vertaistuki on ollut itselleni tärkeä kannatteleva voima ja uskon voivani toimia myös muiden elämän käännekohdissa tukena.  

Terveysneuvontapiste Tipsi
Avoinna ti ja to klo 14 - 16