Erosta eteenpäin

21.9.2015
Tyttö kastelee varpaansa veteen

”Mä en tule koskaan selviämään tästä”, nuori sanoo ja kyyneleet vierivät poskipäille. Sydän on särkynyt. Ensirakkaus, joka nostatti tunteet valloilleen pyörremyrskyn lailla, petti julmalla tavalla odotukset, osoittautui kavalaksi valheeksi ja toi särkyessään alakulon. Nyt alkuhuuman ilmaan nostattamat jalat kompuroivat ja voimat ovat kadonneet.

Nuoruudessa koetaan usein ensimmäiset ihastumiset, rakastutaan, solmitaan aikanaan seurustelusuhde, jonka pelisäännöistä tulisi molempien yhdessä sopia. Mitä yhdessäolo meille tarkoittaa? Mitä minä tarvitsen ollakseni onnellinen parisuhteessa? Mitä olen valmis tekemään suhteen eteen? Mitä teen kenties sitä vastaan?  Seurustelusuhteessa opetellaan tärkeitä ihmissuhde- ja tunnetaitoja. Riitojakin tulee ja hyvä niin, sillä tällöin on mahdollista työstää ristiriitojenratkaisutaitoja. ”Miksi minä niin sanoin, loukkasin toista vaikka aidosti välitän?” Välttämättä omia käyttäytymisen kaavoja ei ole helppo ymmärtää, saati saada vastapuolesta selkoa, ellei asioista uskalleta keskustella ja vaikeitakin tunteita sanoittaa.

Nuorisoasema Klaaraan etsiytyy nuoria, jotka kaipaavat tukea parisuhdeongelmiin ja erosta selviämiseen. Parisuhteen työstäminen yhdessä kumppanin kanssa on myös matka itseen, omien kipujen ja toiveiden äärelle. Mikäli nuori on ehtinyt hankkia elämäänsä lapsia, on ero erityinen haaste. Miten säilyttää toimiva vanhemmuus eronkin jälkeen? Vaasan ensi- ja turvakodin Sara Lammi kutsuu myös nuoria eroperheitä mukaan Vanhempien neuvo –ryhmään, jossa vertaistuen voimin jaetaan kokemuksia ja etsitään vaihtoehtoisia toimintatapoja vanhemmuuden muuttuneeseen tilanteeseen. Vanhemmuus jatkuu myös eron jälkeen ja sen toimimiseksi on suotavaa tehdä työtä.

”Vertaisryhmät eivät ole tarkoitettu erokriisiin”, Sara täsmentää ja kertoo Eroneuvo-illoista, joissa sen sijaan tarjotaan eronneille ja eroa harkitseville sekä heidän läheisille tiedollista ja sosiaalista tukea erokriisiin ja eronjälkeiseen vanhemmuuteen. ”Myös nuorille on suunnitteilla oma erokahvila”, Sara kertoo ja toivoo nuorille rohkeutta työstää vaikeitakin ongelmia.

Vaikka ero on usein vaikea kriisi, se satuttaa ja haavoittaa, on siitä mahdollisuus toipua pahaa oloa purkamalla. Eron aiheuttamia tunteita tunnistamalla ja sanoittamalla hylätyksi tulemisen pelkoa, surua, vihaa ja katkeruutta on mahdollista työstää, mutta kolauksen kokenut itsetunto tarvitsee kuitenkin aikaa toipumisprosessissa. Vaikka ero on suuri kriisi, on se myös mahdollisuus uuteen elämään ja uusien oivallusten myötä kasvuun ja kenties vielä johonkin kauniiseen.