Hyvinvointia luonnosta

27.4.2018
Öjenin luontopolku.

Näin kesän kynnyksellä on loistava aika luoda katsaus ympäröivään luontoon. Oletko huomannut valon lisääntymisen vaikuttavan positiivisesti mielialaasi? Entä oletko kiinnittänyt huomiota ympärillä tapahtuviin muutoksiin, yhä enemmän lämmittävään aurinkoon, linnun lauluun tai sateen tuoksuun?

Luonto vaikuttaa ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin monella tavalla. Se lievittää stressiä, ahdistusta ja masennusta sekä parantaa keskittymiskykyä. (Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta 2018.) Mielenterveyden lisäksi luonnossa voi hoitaa fyysistä terveyttään; tietokoneen ääressä istumisen vastapainoksi on hyvä lähteä silloin tällöin metsään reippailemaan.

Luonto tarjoaa virikkeitä kaikille aisteille ja sen tuoksut, äänet, visuaaliset ja fyysiset aistimukset tuottavat kokonaisvaltaisen hyvän olon kokemuksen. Vietettyäsi viisi minuuttia luonnossa voit huomata mielialasi kohoavan, ja jos jatkat ulkoilua vähintään 15-20 minuuttia, alkaa se vaikuttaa jo elimistöösikin: syke ja verenpaine laskevat ja elinvoimaisuus kasvaa. (Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta 2018.)

Tässä muutamia vinkkejä luonnosta nauttimiseen:

  • Metsäretket
  • Luonnonläheisen reitin valitseminen koulu- tai työmatkalla
  • Kukkien istuttaminen
  • Geokätköily 
  • Syksyllä sienestys ja marjastus
  • Talvella esimerkiksi hiihtäminen
  • Luontokuvaus

Ps. Tiesitkö, että jo pelkän luontomaiseman näkeminen kuvassa, videolla tai ikkunan toisella puolella lisää luovuutta, rauhoittaa ja parantaa mielialaa? (Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta 2018). Aina ei ehdi lähteä ulkoilemaan, joten tässäpä siis todellinen pika-apu kaikille stressistä kärsiville!

 

Mukavaa kesän odotusta!

Terveisin,

Nuorisoasema Klaaran harjoittelija Milja

 

Lähteet:

Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta. Luontoon.fi. Metsähallitus 2018. Viitattu 20.4.2018. http://www.luontoon.fi/retkeilynabc/terveyttajahyvinvointialuonnosta

 

Lisätietoa luonnosta, luontoaktiviteeteista ja hyvinvoinnista:

Geokätköily - Maailma suurin aarteenetsintä

Mielenterveystalo.fi: Tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista

Suomen Mielenterveysseura: Luonto hoivaa mieltä ja kehoa