Kiusataanko sinua

kiusaaminen

Joskus on vaikeaa tehdä eroa vitsailun, härnäämisen ja kiusaamisen välillä. Huulenheitto kuuluu nuorten elämään. Se on yksi tapa ottaa kontaktia ja olla vuorovaikutuksessa.  Toisen kanssa yhdessä pelleileminen on ihan eri asia kuin toisen kustannuksella pilailu. Jos koet vitsailun menevän liiallisuuksiin, joka naurattamisen sijaan pikemminkin loukkaa, on se hyvä sanoa kavereille ääneen.  Joskus leikinlaskukin voi riistäytyä käsistä, eikä toinen huomaa, että hänen sanansa menevät ilkeilyksi ja aiheuttavat pahaa mieltä.

Jos koet joutuneesi kiusatuksi, on tärkeää kertoa siitä jollekin luottamallesi ihmiselle, esimerkiksi omille vanhemmille, opettajalle tai koulukuraattorille. Kerro rehellisesti mitä on tapahtunut ja miltä sinusta tuntuu. Kiusaaminen ei ole sinun häpeäsi vaan kiusaajan.  Kiusaaminen on aina väärin, eikä sitä pidä sietää. Kiusaaminen ei kerro mitään kiusatusta vaan pikemminkin kiusaajasta.

Kiusaaminen voi ilmetä monin eri tavoin:

  • fyysisenä väkivaltana, kuten esimerkiksi potkimisena, lyömisenä, tönimisenä tai repimisenä
  • henkisenä kiusaamisena kuten yhteisöstä eristämisenä, nimittelynä tai esimerkiksi perättömien huhujen levittämisenä
  • nettikiusaamisena, joka voi ilmetä pilkkaavina viesteinä, kuvien luvattomana lataamisena nettiin, kuvien manipulointina, toisen nimellä esiintymisenä, henkilökohtaisten tietojen tai juorujen levittämisenä jne.

Kiusattu voi jäädä pohtimaan, miksi juuri minulle tapahtui näin. Hän voi myös alkaa uskoa kiusaajiaan ja luulla ettei hänessä ole mitään hyvää. Jatkuva vakava kiusaaminen jättää kiusatulle haavoja itsetuntoon. Sen muistot voivat olla läsnä aikuisenakin vaikuttaen ihmisen kykyyn solmia luottamuksellisia, läheisiä ihmissuhteita. Masentuneisuuden taustalta voi myös löytyä varhaisempia kiusaamiskokemuksia. 

Ulkopuolinen ihminen voi auttaa sinua käsittelemään kiusaamiskokemuksia ja niihin liittyviä tunteita tuomalla tilanteeseen suhteellisuudentajua ja uusia näkökulmia.

Hae tarvittaessa apua Nuorisoasema Klaarasta, sillä vaikeista muistoista vapautuminen auttaa sinua elämään itsesi näköistä elämää.

Lue lisää verkosta:

Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Kiusaaminen

Nuortennetti: Kiusaaminen

Mielenterveyden keskusliitto: Kiusaaminen ja häirintä