Mieli ja alakuloisuus

Avaruus taustalla, tyttö ison kiven vieressä

Mielialojen vaihtelut kuuluvat nuoruuteen. Mieliala saattaa muuttua samankin päivän aikana useaan kertaan, äärilaidasta toiseen. Välillä on päiviä, jolloin elämä hymyilee ja tuntuu, että kaikessa voi onnistua ja mikä tahansa on mahdollista. Välillä taas on päiviä, jolloin mikään ei suju, mikään ei kiinnosta, eikä juuri huvittaisi edes nousta sängystä aamulla. Alakuloinen olo voi toisinaan jatkua useampia päiviä ilman mitään erityistä syytä, ja tämäkin on nuoruudessa aivan normaalia.

Alakuloisuuteen voi liittyä kiinnostuksen puutetta, väsymystä ja jaksamattomuutta, univaikeuksia, ärtyneisyyttä, itkuherkkyyttä, kaverisuhteista vetäytymistä, keskittymisvaikeuksia, sekä vaikeuksia saada normaaleita arkiasioita sujumaan. Joskus alakuloisuuteen voi yhdistyä myös fyysisiä oireita kuten päänsärkyä tai vatsakipuja. Mikäli vaikuttaa siltä, että mieli on maassa jo selvästi pidempään, ja tämä häiritsee esimerkiksi koulussa tai työssä jaksamista, tai ihmissuhteita, voi olla syytä pysähtyä miettimään mistä on kyse. Pitkään jatkuneen alakuloisuuden taustalla voi olla monenlaisia tekijöitä, jotka voivat liittyä esimerkiksi kaverisuhteisiin, perheen asioihin tai koulussa pärjäämiseen.

Mikäli oma mieliala mietityttää, voi olla hyvä jutella tilanteesta esimerkiksi omien vanhempien tai ystävien kanssa. Usein jo pelkkä läheisen ihmisen kanssa jutteleminen tuo helpotuksen tunteen ja alakulo alkaa väistyä. Mikäli tilanne kuitenkin jatkuu, tai läheisille ei halua asiasta puhua, voi mennä juttelemaan esimerkiksi koulussa kuraattorin tai terveydenhoitajan vastaanotolle, tai ottaa yhteyttä vaikka nuorisoasema Klaaraan.

Lue lisää verkossa:

MLL Nuortennetti: Mieli maassa

MLL Nuortennetti: Mielen hyvinvointi

Nuorten mielenterveystalo: Apua ongelmiin

MLL: Tukea perheen huoliin ja kriiseihin

Väestöliitto: Tietoa vanhemmille - Nuoren masennus

Nyyti ry: Tietoa masennuksesta