Vanhempien päihteiden käyttö

Tyttö jännittää

Käyttävätkö vanhempasi mielestäsi liikaa päihteitä? Oletko kokenut häpeää tai pahaa mieltä vanhempiesi juomisesta?

Et ole yksin: lähes joka neljännessä suomalaisessa perheessä käytetään nuoren näkökulmasta liikaa päihteitä. Tällöin arki voi näyttäytyä epäsäännöllisyytenä, pelottavina tilanteina ja tunne-elämän risti-riitoina. Nuori saattaa usein luulla olevansa syyllinen vanhemman päihteiden käyttöön ja pyrkii huolehtimaan asioista, jottei aiheuttaisi lisää vaivaa. Nuori voi luulla, että vanhempi tietoisesti valitsee nuoren sijasta humalan ja ajattelee helposti, ettei vanhempi välitä hänestä. Toistuvasta hylkäämisen tunteesta nuori voi saada käsityksen, ettei ole rakastamisen arvoinen.

Vanhemman päihdeongelma ei ole kuitenkaan koskaan nuoren syy.

Vanhemman päihdeongelma ei ole kuitenkaan koskaan nuoren syy. Vanhempien liiallinen alkoholin käyttö aiheuttaa nuorelle usein syyllisyyden ja arvottomuuden tunteita, joista nuoren voi olla vaikea irrottautua. Syyllisyys ja arvottomuus kehittyvät usein liialliseksi tunnollisuudeksi luoden pohjan heikolle itsetunnolle.

Itsetunto on sitä, mitä ajattelee itsestään ja kuinka hyvä omasta mielestään on. Itsetunto ja minäkuva ovat osa persoonallisuutta. Vaikka ne kehittyvätkin lapsuudessa ja nuoruudessa, niihin ei ole koskaan liian myöhäistä vaikuttaa. Jokaisella meistä on ikioma kiinnostava elämäntarinansa ja persoonallisuutensa. Me kaikki olemme erilaisia, uniikkeja ja ainutlaatuisia.

MILLOIN APUA?

Apua kannattaa hakea, jos vanhempiesi päihteiden käyttö aiheuttaa sinulle vaikeuksia: saatat esimerkiksi jäädä pois koulusta pitämään huolta vanhemmastasi, vanhempasi on sinua kohtaan väkivaltainen, vanhempasi ei pidä sinusta huolta tai et voi viedä kavereitasi kotiisi häpeän takia.

Apua voit hakea myös silloin, jos olet huolissasi vanhempiesi päihteiden käytöstä. Jos tunnet jatkuvasti olevasi syyllinen ja arvoton, sinun voi olla vaikea irrottautua näistä tunteista. Klaarassa käy paljon ylitunnollisia nuoria, joilla on myös heikko itsetunto. Ylitunnollisuus näkyy usein äärimmäisenä ahkeruutena koulussa ja kotona. Jos olet hyvin tunnollinen, sinun apuasi saatetaan käyttää hyväksi, koska sinuun voi aina luottaa. Voi olla, ettet uskalla kieltäytyä, koska pelkäät, ettei sinusta silloin pidetä. Tällöin on erityisen tärkeää opetella kieltäytymään ja sanomaan ei. Nuorisoasema Klaarasta voit saada tähän apua.

KLAARAN VINKIT NUORELLE VANHEMPIEN LIIALLISEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖN YHTEYDESSÄ

  • Vanhempien päihdeongelma ei ole koskaan sinun syysi.
  • Alkoholismi on sairaus siinä missä esimerkiksi allergia ja sokeritauti.
  • Vanhempi, joka käyttää liikaa päihteitä, ei valitse päihteitä sinun sijastasi. Vanhempi ei vain pysty olemaan juomatta.
  • Nekin isät ja äidit, jotka käyttävät liikaa päihteitä, rakastavat lapsiaan ihan yhtä paljon kuin muut vanhemmat. He eivät vain ole oppineet sitä näyttämään.
  • Vanhemmat, jotka käyttävät liikaa päihteitä, saattavat olla epäluuloisia perheen ulkopuolisia ihmisiä kohtaan, koska haluavat pitää päihteiden käytön salassa.
  • Hae heti apua, jos koet, että vanhempiesi päihteiden käytöstä aiheutuu sinulle vaikeuksia!

Lue lisää verkosta: 

Varjomaailma: Vanhempien päihteidenkäyttö

Mielenterveystalo: Vanhempien päihteidenkäyttö