Ensamhet och vänskap

Yksinäinen tyttö nojaa puuhun metsässä sammaleisien kivien vieressä

Var och en av oss behöver kompisar och bekanta, som vi kan tillbringa fritiden och dela glädje och sorg i vardagen med. Tillsammans med en kamrat kan man dryfta sådant man går och funderar på och också få lite medkänsla.   Det finns olika slags kamrater: skol- och studiekamrater, fritids- och barndomskompisar, grannar, nätbekanta, arbetskamrater.

Utgångspunkten för vänskap är att man respekterar varandra, därtill behövs gemensamma samtalsämnen och intresseområden. Ofta börjar vänskapen från bekantskap och utvecklas småningom.   Du kan själv fundera på och bestämma med vem du vill hålla kontakt och hurudana kamratrelationer du vill ha. Det är lättare att bli vän med någon, om man är öppen och beredd att ta emot olika vänner.

Om du vill få nya kamrater, ska du modigt delta i olika aktiviteter och evenemang som intresserar dig.   Tro på att du själv är värdefull, viktig och intressant. Var intresserad av andra människor, hälsa på dem, se dem i ögonen och le. Var inte rädd att vara dig själv, fråga hur de har det, be dem att komma på kaffe, ut och jogga, på bio och så vidare.

Det kan vara svårare att få kompisar om man spänner sig, är blyg eller om man har erfarenheter av att bli mobbad.   En blyg person kan ha svårare att bli bekant med nya människor, medan den som till sitt lynne är mera utåtriktad lyckas bättre. För den som är blyg kan det vara lättare att ta kontakt med kompisar via e-post, textmeddelande eller chatt.   Det är viktigt att acceptera sig själv sådan som man är och att vara ömsint mot sig själv. 

Ensamhet kan ibland kännas smärtsam och deprimerande. Ofta får man bort tankarna från ensamheten, om man tar sig ut och deltar i olika evenemang. Det kan kännas svårt att lämna hemmet, men ofta påverkas humöret positivt av att delta i någon verksamhet. Fastän man inte genast skulle få vänner i verksamheten, blir man på bättre humör redan av att ha en trevlig hobby.

Bakom ensamheten kan det finnas upplevelser av att bli övergiven, i värsta fall till och med mobbning. Mobbning kan lämna så smärtsamma sår att man är rädd för att lita på andra och för att knyta vänskapsband.  Då lönar det sig att söka professionell hjälp.

Om du känner att du inte kommer vidare med egna krafter, sök samtalshjälp till exempel på Ungdomsstationen Klaara eller i Nyyti ry:s nätgrupp (www.nyyti.fi/nettiryhmät).

Klaara har också olika aktivitetsgrupper, där du kan bekanta dig med nya människor och aktiviteter.

Via följande länkar kan du läsa mera om vänskap och ensamhet:

www.nyyti.fi/tietoa/ystävyys

www.nyyti.fi/tietoa/yksinäisyys

www.mtkl.fi/tietopankki/arjessa_selviytyminen