Musikens kraft

Det är dags för springtur, men det känns tröttsamt och lusten finns inte. Motion skulle dock förbättra humöret, hur kan du motivera dig själv till rörelse. Hmm, Lägg på headsetet och favoritlåten, av detta får du garanterat energi! Efter motionsrundan är humöret bättre. Till näst väntar en eftermiddag med skoluppgifter. Lugnande musik kan hjälpa dig med koncentrationen och göra studierna lättsammare. Långsamma låtar passar även närmare kvällen, det hjälper dig lugna din kropp.

Mindfulness

Vill du lära dig hur du kan behärska dina känslor i stället för att de härskar över dig? Grundtanken är att acceptera verkligheten sådan som den är.

Emotionella färdigheter

Nedstämdhet kan börja lite i gången. Sedan tar håglösheten lömskt övertaget, eliminerar initiativförmågan och gör att man gräver ned sig i soffhörnet. Det blir svårt att ta tag i vardagssysslorna, som förut kändes så normala, och också kamratförhållandena hamnar i bakgrunden. Besvikelsen på en själv ökar och känslan av det egna värdet försvinner. Besvikelser hör till livet, men om nedstämdheten pågår i flera veckor och övergår från en tillfällig känsla till ett bestående tillstånd, är det skäl att misstänka depression.

Efter en separation

”Jag kommer aldrig att klara mig ur det här”, säger den unga med tårarna rinnande. Hjärtat har brustit. Den första kärleken, som gjorde att känslorna exploderade, som svek alla förväntningar på ett grymt sätt, som visade sig vara en förrädisk lögn och när den krossades kom nedstämdheten. Fötterna, som i det första lyckoruset svävat i luften, tar nu stapplande steg och krafterna är borta.