Yksinäisyys ja ystävyys

Yksinäinen tyttö nojaa puuhun metsässä sammaleisien kivien vieressä

 

Jokainen meistä tarvitsee kavereita ja tuttuja, joiden kanssa viettää vapaa-aikaa, jakaa arjen iloja ja suruja. Kaverin kanssa voi pohtia mieltä painavia ongelmia ja saada myötätuntoa.  Kavereita on erityyppisiä: koulu- ja opiskelukavereita, harrastus- ja lapsuudenkavereita, naapureita, nettituttuja, työkavereita.

Ystävyyden lähtökohta on toisen kunnioittaminen, lisäksi tarvitaan yhteisiä puheenaiheita ja kiinnostuksen kohteita. Usein ystävyys alkaa tuttavuudesta ja syntyy vähitellen.  Voit itse pohtia ja päättää kenen kanssa haluat pitää yhteyttä ja millaisia kaverisuhteita toivot. Ystävystymistä helpottaa, jos on avoin ja valmis ottamaan vastaan erilaisia ystäviä.

Jos kaipaat uusia kavereita, lähde rohkeasti harrastuksiin ja itseäsi kiinnostaviin tapahtumiin.  Usko että olet itse arvokas, tärkeä ja kiinnostava. Ole kiinnostunut muista ihmisistä, tervehdi, katso silmiin ja hymyile. Ole rohkeasti oma itsesi, kysy kuulumisia, pyydä kahville, lenkkiseuraksi, elokuviin jne.

Kavereiden saamista voi vaikeuttaa sosiaalinen jännittäminen, ujous tai omat kokemukset kiusatuksi tulemisesta.  Ujon henkilön voi olla vaikeampaa tutustua uusiin ihmisiin kun taas temperamentiltaan ulospäin suuntautunut onnistuu helpommin. Ujon voi olla helpompaa ottaa yhteyttä kavereihin sähköpostein, tekstiviestein tai nettikeskustelujen kautta.  On tärkeää hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja suhtautua itseensä lempeästi. 

Yksinäisyys voi joskus tuntua kipeältä ja masentavalta. Usein ajatukset saa pois omasta yksinäisyydestä, kun lähtee liikkeelle ja osallistuu erilaisiin tapahtumiin. Kotoa lähteminen voi tuntua vaikealta, mutta usein toimintaan osallistuminen vaikuttaa myönteisesti omaan mielialaan. Vaikka ystäviä ei heti harrastuksesta löytyisikään, mieluinen harrastus jo itsessään tuottaa mielihyvää.

Yksinäisyyden taustalla voi olla hylätyksi tulemisen kokemuksia, pahimmillaan jopa kiusaamista. Kiusaaminen saattaa jättää niin kipeitä haavoja, että toisiin luottaminen ja ystävyyssuhteitten solmiminen pelottaa.  Silloin kannattaa hakea ammattiapua.

Jos sinusta tuntuu ettet pääse omin avuin eteenpäin, hae itsellesi keskusteluapua esimerkiksi Nuorisoasema Klaarasta tai Nyyti ry:n nettiryhmästä (www.nyyti.fi/nettiryhmät )

Klaarassa on myös erilaisia toiminnallisia ryhmiä, joissa voit tutustua uusiin ihmisiin ja harrastuksiin.

Lue lisää verkosta:

Nyyti ry: Yksinäisyys koskettaa monia

Nyyti ry: Treenaa sosiaalisia taitoja

Punainen Risti: Ystävätoiminta